header image
 

Медицина…псоријаза…Psoriasis vulgaris !

http://3.bp.blogspot.com/_s-RzuAIxGsU/TVIdY2BzHZI/AAAAAAAAC-U/wK93t7_hbjY/s1600/IMG_8375.JPG http://forum.planetswans.co.uk/download/file.php?id=6616

постот и*  го посветувам  на малечката Марија и нејзиното црвено раче !!!

Psoriasis vulgaris

Psoriasis vulgaris е хроничка генетскa  дерматоза, клинички и хистолошки добро дефинирана а етиолошки и и патолошки сеуште не расветлена…

псоријазата е една од најчестите дерматози  5 % од човештвото боледува од псоријаза… зборот ,,псоријаза,, доаѓа од грчкиот збор ,,псора,, што значи фини, меки луспи

http://www.she.hr/UserDocsImages/psorijaza_lakat.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/27/Psoriasis_fingernail.jpg

покрај кожата псоријазата често ги зафаќа и ноктите… псоријазата досега научно и медицински не е расветлена… единствено што може сосигурност да се тврди е дека псоријазата  е докажано генетското  пореметување на функцијата на кожата… иако се наследува предиспозицијата за псоријазата ако нема провоцирачки фактори, таа може да остане латентна (скриена) цел живот, односно да не се појави како кожна манифестација…

http://www.midwestmedicalspecialists.com/img/medical_derm_pedDerm.jpg http://www.psoriasis-cure-now.org/calendar/images/chase-before.jpg
спрема инфективната теорија с е смета дека псоријазата е последица на заболувања од разни вируси, бактерии, габи и сл. само провоцирачки фактори… псоријазата е и ПСИХОСОМАТСКО заболување, што има и одредено оправдување ако се земе во предвид дека самата болест може да доведе до неуровегетативна лабилност (естетиката, комплексите од нелечливоста, стравот од зараза и сл.)

http://www.derma-experte.de/images/stories/psoriasis/PsovulgAbb6opt.JPG

Ендокрините пореметувања(хормоналните) се исто така еден предуслов за постоењето на псоријазата , нарочито  пореметувањата на функцијата на овариумот, тимусот, хипофизата, и надбубрежната жлезда а во одредени случаи и јајниците, хормонални пореметувања посебно кај естрогенот, прогестеронот, тироксинот, кортизонот …

YouTube Preview Image

псоријазата спаѓа во групата на *автоимуните заболувања*,преку наследните особености моќ за сопствено ништење на одбраната од сопствениот организам, по грешка и несвесно... основните лезии се состојат од еритема, или слабо инфилтрирани појави (папула) покриени со суви, сребренасто бели луспи— првут... промените се во најразличен облик и големина , но  остро ограничени...

http://img.springerimages.com/Images/Springer/PUB=Springer-Verlag-Berlin-Heidelberg/JOU=00120/VOL=2003.42/ISU=4/ART=0323/WATER_s00120-003-0323-6fhc8a-b.jpg http://www.dermamed.com/images/tech_pics/psoriasis/psoria5.jpg

луспите може да бидат и со жолтеникава боја, слабо се атхерентни— меки…. за псоријазата е карактеристичен уште еден феномен таканаречен феномен на *крвава роса* тоа е кога псоријазата целосно ќе се исчисти со стружење, се забележува точкесто крварење, кое е израз на папиломатозите по што може псоријазата точно да се дијагностицира...

YouTube Preview Image

најчесто зафатени места од псоријаза се екстензорните страни на екстремитетите, лактите, колената, косматите делови и сакралните и перианалните делови…

http://www.plaquepsoriasis.org/wp-content/themes/NicheProfitPressV2/images/plaque-psoriasis.jpg http://www.dermis.net/bilder/CD195/550px/img0065.jpg
Во основа се разликуваат два типа на псоријаза: хронично- статички (почесто) и еруптивно егзантемски (поретко).
Према големината, обликот, проширеноста, морфолошкиот изглед, псоријазата може да биде:
- psoriasis punctata – псориасис пунктата – флеките се многу малечки колку зрно пченица
- psoriasis guttata – псориасис гутата – флеките се големи колку капки од роса
- psoriasis nummularis – псориасис нумуларис – каде флеките се големи колку ковани пари
- psroiasis inplacibus – псориасис инплацибус – со големи флеки и лезии во форма на плочи и со широка зафатеност на кожата или плаки од најразличен вид
- anularni i circinarni psoriasis – ануларни и цирцинарни псориасис – каде се формираат лезии

YouTube Preview Image
- psroaisis geograhica – псориасис географика – каде лезиите се како географска карта
- psroaisis eritrodermithis – псориасис еритродермитис – е еден од потешките видови на споријаза
- psoriasis inversa – псориасис инверса – се локализира на интернтригиналните делови и флексорнитестрани на екстремитетите и гениталиите со црвени глатни и сјајни површини кои често се влажни мацерирани со фисури и красти
- psoraisis inveterata – псориасис инветерата- застарена псоријаза со остро ограничени промени на лактите и колената
- psoriasis capiliti – псориасис капилити – го зафаќа окосмениот дел на главата со дебели наслаги на суви луспи – косата никогаш не паѓа
- psoriasis palmoplantaris – псориасис палмоплантарис – тоа е псоријаза на длановите и табаните слична на егземата
- psoriasis unguium – псориасис унгуиум – тоа е псоријаза на ноктите
- psoriasis pustilosa – псориасис пустилоса – е поретка форма со видливи и стерилни пустули кои се придружници на некоја друга псоријаза…

YouTube Preview Image
- psoriasis pustuloza generalisata – Псориасис пустулоза генералисата – се јавува на псоријатични жаришта најчесто предизвикано од арсен, кортикостероиди и сл. пратена е со зголемена температура и чешливост со промена на ноктите и зглобовите а може да биде и на дланките
- Psoriasis arthropathica – Псориасис артропатика – е доста честа форма на псоријаза се јавува во облик на отоци, болки во зглобовитепромени на ноктите придружена е со деформатни артритис нешто слично на реуматоиден артритис со висока температура и прилично болно

Psoriasis%20on%20handshttp://www.emcb.ro/poze/pedi-psoriazis-fig3.jpg
има и други врсти на лишаеви и други врсти на кожни болести кои се доста слични со псоријазата и чие детерминирање и дијагностицирање често пати е доста сложено…

http://www.skinmaster.ru/1291/foto/Psoriaz.jpg http://sun-mag.ru/images/2.png

… псоријаза вулгарис.КОЈА ЗА МЕДИЦИНАТА Е НЕЛЕЧЛИВА БОЛЕСТ… традиционалната медицина, посебно алтернативната да не речам треварство на оваа болест гледа од друг агол и нуди лечливи решенија со кои псоријазата како болест е успешно и трајно решлива со што во основа ги побива современите медицински решенија и мислење…

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Psoriasis_on_back.jpg http://journals.prous.com/journals/dot/20023812/html/dt380847/images/Weinberg_f2.jpg
Псоријазата е проблем и болест на целиот организам а не само на кожата, каде се манифестира... искуствата покажуваат дека при постоење на псоријазата, исполнети се повеке од предизвикувачките и пропратни состојби и фактрори, како што се …испореметен метаболизам, хормонално пореметување, намалена одбрамбена состојба, поместувања кај ензимските лачења на организмот,поместувања кај трансаминазите, деградационите продекти, липопротенскиот статус, биохемиски пореметувања на метаболизамот во цел организам а и во самите клетки на кожата, психосоматски проблеми кај личноаста со псоријаза, неуротични состојби,пропратни други болесто од групата на автоимуните заболувања (лупус, астми, нефросклерози, инсуфициенци и слично)….

http://unionclinic.ru/i/files/psoriaz_volosist.jpg http://www.vilar-mgu.ru/images/932.jpg

е сега како најчести засилувачи на псоријазата се стресовите, нервозите, сентименталностите …
Основна карактеристика е ,независно од другите причинители,тоа што клетките на кожата наместо да трајат 30 дена колку што е нормално трајат само 4 дена поради што доаѓа до создавање на таканаречените луспи...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Psoriasis_infliximab_ar1182-2.gif

најчесто таа се засилува на пролет и наесен а во лето какао да исчезнува… често пати со разни масти, последно се користат од медицината масти збогатени со dexamethason / bethamethason или други кортикостероиди, може времено да се исчисти али само за кратко време и повторно пак се јавува, што укажува на фактот дека не е тоа само кожна болест …медицината во решавањето на псоријазата е немоќна…алтернативата нуди решение , но само под еден услов., дисциплина во однос на однесувањето на пациентот…

http://www.domzdravljanis.co.rs/images/psorijaza.jpg http://www.stetoskop.info/pics/9/889/thumbnails/150x150/ekcem.jpg

Псоријазата има сезонски варијации и тоа летото мирува а есен и пролет збувнува….не е заразна значи не се пренесува на друга личност…

YouTube Preview Image

важно е да се острани прво дебелиот слој од наслагите на псоријазата најчесто со 3-5 % салицилна киселина во подлога од вазелин или маслиново масло… кога све тоа ќе омекне и острани тогаш се ставаат лековите како локални кортикостероиди , вит А и Д , катран… ако локално се нема успех се иде со системско лечењесо имуносупресивни лекови циклоспорин…

http://1.bp.blogspot.com/_5YcWKdTaNl8/TM_96El7Z_I/AAAAAAAAAAc/RxCPfGK-Ogs/s1600/%D0%BF%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%81-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5.jpg http://laskas.com/ufiles/2010-11/psoriazis-bilki-bilkovi-produkti-gr-pleven.jpg
ВАЖНО….сонцето и топлината добро делува на псоријазата успорувајќи го растот на клетките на кожата… ПАЗИ во исхраната негативно делува црвеното месо , чоколадото и алкохолот…

~ by bijonse1 on февруари 23, 2011. Tagged:

18 Responses to “Медицина…псоријаза…Psoriasis vulgaris !”

 1. Рибите “гара руфа обтусас” познати и како “риби- доктори” пливаат околу заболените делови на телотоод човекот додека се релаксира во топлата бања во градот Кангал во Анадолија. Овој третман ја лечи кожната болест псоријаза така што рибите ја јадат болната кожа, а водата богата со минерали го помага просецот за заздравување на раните >>> Повеќе

  Поздрав

  Z

 2. Сепак, како компензација за непријатностите што ги имаат луѓето што патат од псоријаза, може да биде сознанието дека тие не заболуваат од рак!

 3. Интересно,имам пријателка која има псорјаза,откако знае за себе.Некогаш е распалена што неможа да поднесе,некогаш е така неприметлива.Но,бевме на море на одмор,од маслиновото масло и сонцето ја снема псорјазата.Но после 5-6 месеци пак се јави но во поблага форма.Жената оди секоја год на море,има можност,сега има поблага ворма ама тука е.Свесна е дека тоа не се лечи и помирена е со тоа.

 4. За оние што имаат вакви проблеми нема многу зборови за утеха. Се вели дека тоа не е страшна работа… демек, од тоа не се умира… ама, со тоа се умира!

 5. belosaikot pomaga privremeno,no ne smee da se koristi podolg period,najmnogu 4 nedeli.
  MTX za podolg period e preporacliv no mora redovno da se kontrolira krvta.
  bijonse dotsa informativen post povtorno.
  pozdrav.

 6. Belosalic всушност како кажав погоре за пример за остранување на ,,лушпите,,се состои од гликокортикостероид бетаметазон кои делува против воспалението и салицилна киселина како кератолично средство т.е ги остранува лушпите … лично би рекла дека треба многу да се внимава кај примена кај децата поради дејството на кортикостероидот кој има споредни ефекти ,а зависно на колкава површина се мачка и која количина се намачкува може и те како штетно да делува од друга страна детето уште нема зрел епидермис…самиот факт на ограничено мачкање до 3 недели покажува на тоа..

 7. zoriv…
  се мислев дали да идам до толку со постирањето за терапија на псоријазата , но се воздржав од големината на постот…
  меѓутоа твоето опишување за рибите чистачи ми се виде интересно, па го дополнив постот со една видео снимка со рипчињата…
  позз

 8. па сега …
  секој нешто има…ако нема псоријаза има нешто друго…
  природата не го направи човекот совршен со целосен одбрамбен систем – идеален имунитет …до неговата смрт…
  а тука… улога игра и тој код од нашите предци што ни се пренесува..мајка и татко со псоријаза 70 % сигурност дека и детето ќе го има…

 9. sbepot недокажано би рекла да со псоријаза не се заболува од рак , во двата случаеви улога има и имунитетот….
  би напоенала еден интересен факт во врска со пиење на алкохол т.е пиво…еве извадок од едно списание за здравје :

  Пивото и псоријазата

  Жените кои што биле вклучени во ова истражување ги опишувале количините и типовите на алкохол кои што ги конзумирале еднаш на секои две години и исто така во текот на целото истражување пријавувале дали им била дијагностицирана псоријаза.
  Резултатите од истражувањето се следните:

  · Се развиле 1,150 случаи на псоријаза.

  · “Light” пивото, белото и црвеното вино како и жестоките пијалоци не биле поврзани со зголемувањето на ризикот од псоријаза.

  · Ризикот за псоријаза бил за 72% поголем кај оние жени кои што во просек конзумирале по 2.3 или повеќе пијалоци неделно, во споредба со другите жени кои што апстинирале од алкохолот.

  · Ризикот за псоријаза бил за 230% поголем кај оние жени кои што конзумирале 5 или повеќе пива неделно, во споредба со жените кои што воопшто не пиеле пиво.

  Пивото кое што не било со ознака “Light”, било единствениот алкохолен пијалок кој што го зголемувал ризикот за псоријаза, при што се сугестира дека одредени неалкохолни компоненти во пивото, кои што не можат да се најдат во виното или другите жестоки пијалоци, може да играат важна улога во тригерирањето на псоријазата. Една од тие компоненти би можел да биде скробот кој што се користи во производството на пиво, се вели во студијата.Истражувачите велат дека пивото е едно од неколкуте недестилирани алкохолни пијалоци кои што за ферментација користат скроб и најчесто, изворот на скробот е јачменот.

  Јачменот содржи глутен, субстанца на која што некои луѓе кои што имаат псоријаза се многу осетливи. Исто така, истражувачите велат дека асоцијацијата помеѓу конзумирањето на алкохол и зголемениот ризик од псоријаза или пак влошување на состојбата долго време била под сомнение се до денес.

  Жените кои што имаат висок ризик за псоријаза би можеле да размислат и да го одбегнуваат внесот на пивото кое што не е “Light”, заклучуваат авторите на студијата…
  воала … ај сеа?? ни пиво да не се пие???

 10. filip …да !! посебно Мртво Море погодно за псоријаза …
  http://www.youtube.com/watch?v=Kcv1o09zrZo&feature=relmfu
  http://www.youtube.com/watch?v=lD4KwtSYUHQ&feature=relmfu

 11. neli….правилно 21 ден и ништо повеќе – 3 недели !!
  позз и фала !!

 12. Ние докторите не би биле доктори, кои што сме заколнале пред Хипократова заклетва на издржливост и трајност во етичката должност на нашата професија, дека своето знаење од медицината нема да го применувам само на работа, туку во било која ситуација и на било кое место доколку е потребно.

  Поздрав

  Dr. zoriv ;0

 13. Ова е вистинска приказна… а заради етички причини името на страдалникот ќе зо заменам со Х.
  Значи, како дете Х имаше псоријаза на средината од предниот дел на нозете. Момчето се срамеше од тоа, па на часовите по фискултура мораше да носи чорапи-доколенки! Незгодно, ама после неколку години тоа псоријазата исчезна!

  Поминаа 40 години…
  Еден ден, нашиов пријател Х возеше точак… и, пред Пивницата се загледа во еден излог… или во некое чупе… не се сеќавам во што се загледа… и не забележа дека на сред улица е поставена некоја дрвена ограда/пано и – неверојатно но истинито, како во некоја приказна каде што се случуваат чудни настани – се удри во дрвените прегради пто не ги виде! Малку му беше непријатно од сведоците на настанот… подоцна забележа дека има повреди на обете потколеници.
  Изненадувањето беше уште поголемо што – откако гребнатините зараснаа – нашиот пријател забежа дека на тие места му се појавија егземите како во детството…
  Ебаго!!! е единственото што го рече нашиот пријател…бидејќи сега таа неестетска манифестација ја прифати како нешто што го носел маскирано…

 14. Izvonredno nesto sto pomaga kaj psorijaza prvenstveno a se vkluceni site kozni bolesti, se kapsuli od konjsko mleko Equimilch. Se nabavuvaat Belgija, gi ima vo doza za deca i vozrasni i voopsto ne se stetni.

 15. докажи харизма !! како делува ??

 16. Погледнав како го рекламираат тоа equmilch-от ама не се џилитат дека тоа е тата-мата за просијаза… Сепак, добро е да се има ова во предвид…

 17. и јас видов…и што? комерцијална реклама…каде е составот да видам?? млеко коњско ?? и?? што?? за мене нешто е во ред кога има за секое зашто…затоа !!

 18. Па вака капсули од 600 мл за возрасни 2пати дневно за деца 1 дневно. Подобрување има после втора недела. ПОсле стабилизација на состојбата дозата се преполовува. Не се применува во случај на млечна интолеранција, бременост или било каква пречувствителност на коњи.
  Се препорачува за сите кожни комплексни состојби и стомачни и интестинални проблеми.
  Содржи концентрирано коњско млеко 600 мг, аскорбинска киселина, сеилициум диоксид и некој си anti-caking agent.
  Тоа е се сто писува во упатството. Инаку цената е 100 евра за едно паковање од 60 капсули.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.